E-Arşiv Fatura S.S.S.
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-Arşiv ilk olarak Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) olarak karşımıza çıkmıştır. EFKS kurum ve kuruluşların düzenledikleri faturalarda bulunan bazı bilgilerin, belirlenen uygulama ve veri standartları çerçevesinde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılması şartı ile faturalara ait ikinci nüshaların kağıt olarak saklanması zorunluluğunu ortadan kaldıran; ayrıca alıcılarına verilmek üzere hazırlanan birinci nüsha faturaların da güvenli elektronik imzalı dijital belge şeklinde oluşturulmasına imkan sağlayan pilot bir uygulamadır. Tasarımı itibariyle bir E-Fatura çözümü olmaktan ziyade, elektronik arşivleme çözümü olan sistem içerisinde birinci nüsha faturaların elektronik imzalı pdf dokümanları şeklinde oluşturulmasına da sınırlı bir biçimde izin verilmiştir. Mükelleflerin bir yıl içerisinde E-Fatura Uygulamasına entegre olmaları gerekmektedir.
E-Ticaret Firmaları Ne Zaman E-Arşiv Fatura'ya Geçecek?
Söz konusu tebliğ kapsamında, ‘İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan’ tüm mükelleflere, en geç 1 Ocak 2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçme zorunluluğu getiriyor. Daha önce Elektronik Fatura Kayıt Sistemi’ne (EFKS) bağlı olan şirketlerin ise 2014 yılı sonuna kadar geçişlerini tamamlamaları zorunlu hale getirilmiştir.
E-Ticarette E-Arşiv Faturanın Temel Faydaları Ve Özellikleri Nelerdir?
- E-Ticaret firmalarına maliyet avantajı sağlayacak,
- E-Ticaret firmaları kağıt faturanın baskı, posta ve E-Arşiv maliyetlerinden tamamen kurtulacak,
- Düzenleme öncesi E-Faturaları 10 yıl süre ile kağıt ortamında saklamak zorundaydılar. Tebliğle yapılan düzenlemelere göre ise E-Ticaret firmaları bundan böyle E-Faturalarını elektronik ortamda muhafaza edebilecekler.
- Tüketicilere büyük kolaylıklar sağlanacak,
- Kişiler alışveriş yaptıklarında, faturalarını cep telefonlarına veya e-posta adreslerine gönderilebilecek,
- Gönderilecek faturalar kanuni olarak geçerli bir belge olarak saklanabilecek.
- Kredi kartı satış bilgileri, E-Fatura ile eşleştirilebilecek.
E-Arşiv Faturaya Geçmek İçin E-Faturaya Geçmek Gerekir mi?
E-Arşiv Faturaya geçmek için E-Fatura’ya geçiş zorunluluğu vardır.
E-Faturayı Farklı, E-Arşiv Faturayı Farklı Özel Entegratörlerden Kesebilirmiyim?
E-Faturayı ve E-Arşiv Faturayı farklı özel entegratörlerden kullanabilirsiniz.
01.09.2021 Tarihi İtibariyle GİB Tarafından Güncellenen Schematronda Yeni Eklenen Zorunlu Alanlar Nelerdir?
E-Arşiv Faturada Türk Lirası dışında bir para birimi (yabancı para) ilk düzenlenen E-Belgelerde döviz kuru bilgileri alanı zorunlu kılınmıştır ve kur alanı virgülden sonra 6 karakterden fazla olmalıdır.